Menni, vagy nem menni?

 2009.08.18. 19:40

Már említettem bejegyzéseim során, hogy manapság rengetegen próbálnak szerencsét idegen földön, de nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy melyek azok a dolgok, melyekre feltétlenül oda kell figyelni, vagy melyek azok a tanácsok, melyeket mindenképp meg kellene fogadni indulás előtt.

Nagyon sok embert foglalkoztat az a gondolat, hogy szerencsét próbáljon Angliában és többen érdemesnek tartjuk - köztük én is -, hogy figyelemmel kísérjük a kint élő magyarok sorsát.


A minap találtam egy cikket a http://eduline.hu/hirek/20090811_angliai_munkavallalas_tippek_tanacsok.aspx webcímen. Sok egyéb mellett arról ír a szerző, hogy azok, akik úgy döntenek, hogy munkát vállalnak Angliában, több helyről kapjanak impulzust indulásuk előtt.

 

Magamból kiindulva, nagy szükségem volt minden segítségre, még akkor is, ha széleskörű tájékoztatásban részesültem mielőtt „disszidáltam”. Hatalmas stresszt okoz az ismeretlenség és a bizonytalanság, ezért jól jön minden bíztató szó és újabb információ. Számos honlapot, fórumot böngésztem végig az indulásomat megelőző hetekben, próbáltam minél több tanácshoz jutni. Egy idő után azt vettem észre, hogy már ötödik alkalommal olvastam ugyan arról a tényről, csak más szerzőtől, viszont ez egy cseppet sem zavart.

Találhattok egy linket, mely a www.londoners.blog.hu webhelyre vezérel el, itt is arról olvashattok, hogy egy kint élő fiatal mit tart fontosnak az utazás előtt és milyen segítséget tud nyújtani tanácsként a bátor „vállalkozóknak”.

Tehát segítség az interneten egyre több van, csak a megfelelőt kell megtalálni, illetve nem árt több helyről informálódni, mert könnyen félre tájékozódhatunk, arról nem is beszélve, hogy ahány ember, annyiféle módon él meg egy-egy adott szituációt.

Mire is gondolok itt? Például egy álláshelyért folytatott állásinterjú kínkeserves küzdelem lehet a nyelvi hiányosságok miatt. A szorító helyzetben könnyen érezhetjük úgy, hogy az interjúvoló ellenszenvvel viseltetik irántunk. Ez persze nincs így, az angol munkáltató próbál kedves lenni és segíteni, de mi mégis őt okoljuk azért, amiért nem értjük a kérdéseit. Egy-egy ilyen élménybeszámoló könnyen negatív képet alakíthat ki bennünk, holott lehetséges, hogy nyelvtudásunk klasszisokkal jobb az adott blog írójától.

Ugyanakkor előfordulhat az ellenkezője is, tényleg lekezelően bánnak az állásinterjú során velünk, mivel látják, hogy nem tudjuk a nyelvet és raboljuk az idejüket, és különben is „csak” keleti bevándorlók vagyunk, akik az angol emberek elől akarják elrabolni az üres állásokat.

Ahogy a fent említett példa is mutatja, nem élhetjük meg valahányan ugyanazt a szituációt hasonlóképpen, hiszen mind különbözünk, ezért nem szabad minden híresztelésnek bedőlni és messzemenő következtetéseket levonni.

Ezért azt tanácsolom, böngésszétek az internetet, keressetek sok információt, mérjétek fel, mire számíthattok, mielőtt nekiindultok Angliának. Ezen a honlapon is igyekszem segítséget nyújtani azoknak, aki bizonytalanok, vagy nincs kihez fordulniuk az angliai munkavállalás terén. Immáron sokadszorra biztatok mindenkit, hogy bátran írjon, kérdezzen, és a birtokomban lévő tapasztalatok alapján szívesen adok tanácsot, segítséget.

A következő feladatban egy igen érdekes munkáról olvashattok. Sokak álma lenne egy ilyen jellegű állás, viszont tízévenként egyszer csak egy embernek adatik meg a lehetőség e pozíció betöltésére. Az alábbi tíz szót helyettesítsd be a megfelelő helyre, és egy értelmes szöveget kapsz!

 

events,     vote,     nice,     monarchy,     up,     woman,    suggested,     1999,      sherry,    public

The UK looks for its next poet laureate


The UK government is looking for a man or woman to be the next poet laureate. In the UK, the poet laureate is a poet officially appointed by the …………. The poet laureate writes poems for state……….

The current poet laureate is Andrew Motion. He will give …..his role in May 2009 and the government has announced it will begin consulting poetry experts on a replacement. The……… is also welcome to contribute its thoughts, although the culture department was at pains to say there will not be any kind of popular vote.

Motion is the first poet laureate not to die as one. The rules were changed when he was given the job in…….., making it a ten-year appointment rather than a lifetime job. However, some perks remain, including a barrel of……….

There will be strong pressure on the government to appoint a ……….for the first time and Carol Ann Duffy, a contender ten years ago, is again a leading candidate. Novelist Margaret Drabble said, 'Of course, a woman would be……...' But she believes the term should be cut, even to as little as two years. 'I wouldn’t want it to be a completely populist choice. It shouldn’t be the people’s……….; we need some guidance.' Another person who has been …………..for the job, which dates back to John Dryden in 1668, is Barnsley Football Club’s poet-in-residence Ian McMillan.

 

A megadott szavak helyes sorrendje:

monarchy, events, up, public, 1999, sherry, woman, nice, vote, suggested

A bejegyzés trackback címe:

https://mctanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr841320310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása