Egészségedre!

 2009.08.31. 20:37

Sokan mondják, hogy egészségünk megőrzésénél nincs is fontosabb dolog. Se pénz, se siker nem helyettesíti ép testünk és lelkünk meglétét. Ezzel totálisan egyet is értek és törekszem is arra, hogy minél többet kihozzak a 21. század lehetőségeiből. Viszont elég sok akadállyal találkoztam Angliában az egészségügy terén, persze korántsem olyan ijesztő gondokkal, mint amikkel itthon szembesülünk egy-egy kórházi látogatásunk során.

Természetesen Angliában is szükségeltetik egy ahhoz hasonló kártya, mint a mi Társadalom Biztosítási kártyánk. Ennek a megszerzése egyáltalán nem könnyű, viszont nélkülözhetetlen az orvosi ellátáshoz.

 

Egy a lakhelyünkhöz közel eső hivatalban adhatjuk be az úgynevezett, NI Number igényünket, amely a National Insurance Number kifejezés rövidítése (ez annyit tesz: Nemzeti Biztosítási Szám). Ehhez első lépésben fel kell hívnunk egy erre kijelölt telefonszámot, mely ingyenes vonalas telefonról tárcsázva és akár 10 font is lehet ugyan ez a beszélgetés mobil telefonról. Ezt rögtön az elején közli az ügyfélszolgálat személyzete és meg is kérdezi, tudjuk-e vállalni a beszélgetést mindennek tudatában.

 

Ezek után kérdések tömkelege hangzik el, melyek személyes jellegűek elsősorban. Miután sikeresen válaszoltunk mindenre, kapunk egy időpontot hozzávetőlegesen 1-2 hónap múlva. Igen-igen, addig egy kínos várakozás következik, nehogy ezalatt a pár hónap alatt orvosi ellátásra legyen szükségünk. Viszont egy hatalmas előny, hogy felajánlják az angolul gyengébben beszélő bevándorlóknak, hogy az interjúra magukkal vihessenek egy barátot, aki segít a fordításban, ha szükséges.

Mikor eljön a nagy nap, az emberek többsége már dolgozik, úgyhogy aznapra egy fél napos szünetet kell kérniük munkahelyükön. Az ügyintézés bámulatosan gyorsan folyik a hivatalban, az időpontokat kínosan betartják, semmiképp sem szabad elkésni.  Maga az interjú igen egyszerű és lényegre törő, nem is rabolják az ember idejét. Fél óra alatt a hivatali ügyintézés véget ér, majd ezt követően postán érkezik egy ideiglenes szám. Ezzel már jogosultak vagyunk az orvosi ellátásra. Pár héten belül pedig egy plasztik kártyába vésett számmal a kezünkben igyekezhetünk a körzeti orvosunk rendelőjébe.

Miért is kell igyekezni? Azért, mert egy újabb időpontot kell kérnünk, ahhoz, hogy fizikálisan az orvossal is találkozhassunk. Ezt is hetekben mérhetjük. Miután személyes találkozásra került sor, és bejelentkeztünk a körzetünknek megfelelő helyre, újabb időnek kell eltelnie, szintén hetekben mérve, hogy tényleges ellátásban részesülhessünk. Szóval jobb esetben 3-4 hónap alatt, fel is írathatunk egy-két gyógyszert.

És ugye nem meglepő, hogy egy kórházi kivizsgálás sem egyik napról a másikra történik. Szerencsére, a másfél év alatt nem volt szükségem semmilyen ellátásra, a kutyusomat leszámítva, de őt legalább azonnal ellátták mindenféle NI Number nélkül egy állatklinikán.

Azonban egyik ismerősöm nem volt ilyen szerencsés, és munkahelyén a kollégája után húzott fel egy gumikesztyűt mosogatáshoz. A gond csak az volt, hogy munkatársa elfelejtette közölni, hogy gombás fertőzésben szenvedett…hetek elteltével fájó, vörös és lila színben játszó kézfejekkel ballagtam be vele az egyik kórházba, ahol meglepően hamar el is látták ambuláns módon, habár még nem rendelkezett azzal a bizonyos NI számmal.

A fertőzése hetek alatt elmúlt egy csoda kenőcs segítségével és végül a kártyáját is kézbe vehette. Tehát nem eszik olyan forrón a kását Angliában sem, de fontos a munkáltató szempontjából is, hogy a lehető leghamarabb megkapjuk a biztosítási számunkat, hiszen az adót minden héten az Egészségügyi Minisztérium által besorolt kategóriának megfelelően szabják ki ránk és előfordul sok esetben, hogy jóval több adót vonnak le, egészen addig, amíg nem rendelkezünk saját „TB kártyával”. Ne feledjétek, minden nap egy alma az orvost távol tartja! Próbáljatok meg nem megbetegedni a ködös Albionban, de ha mégis sor kerül rá, hónapok kérdése és kigyógyítanak belőle!

Ez alkalommal, egy érdekes cikkel készültem, ami nem is az általános orvostudományról, de sokkal inkább a komoly kutatásokon alapuló úttörő orvosi vizsgálatokról ejt néhány szót. A feladatod az, hogy döntsd el a cikk végén lévő állításokról, hogy igazak-e vagy hamisak.

 

The brain could help with medical conditions


In 1969, the science journal Nature reported an experiment involving a group of blind people. Each person took turns sitting in a chair and describing the room around them. The back of the chair had been fitted with hundreds of tiny stimulators. These were connected to a video camera. As the camera moved, the people in the chair felt tiny vibrations. With practice, the blind volunteers' brains learned to turn these vibrations into a mental picture. They commented on the presence of a phone on the table, a nearby vase, people's expressions and how they wore their hair. The blind people had learned to 'see' through the sensation of touch.

The experiment was one of the first demonstrations of neuroplasticity, the brain's ability to adapt. If part of the brain is damaged, neuroplasticity allows other areas of the brain to do some of the work of the damaged part. Scientists now know the brain can reshape itself to work around dead and damaged areas. Therapies that exploit neuroplasticity have helped people recover from damage caused by strokes, depression, anxiety and learning disabilities.

Norman Doidge is a psychiatrist at the University of Toronto. He is also the author of The Brain That Changes Itself, a book about neuroplasticity. One of Doidge's case studies involves Cheryl Schiltz, a woman whose vestibulary system has been damaged. The vestibulary system is the canals of the inner ear which tell us which way is up and which way is down. The damage meant she constantly fell over. Her doctor fitted her with sensors that sent signals to her tongue. Her brain learned to turn the feeling in her tongue into a sense of balance. She could now stand up.

Doidge thinks therapies that use neuroplasticity may soon replace drug treatments for certain conditions.

1. This experiment involved people who did not hear anything

2. They could ’see’ with the help of many little stimulators

3. If part of the brain is damaged, it is impossible for other areas of the brain to do some of the work of the damaged part

4. Therapies can help people recover from damage caused by depression and anxiety but not by stroke

5. Norman Doidge lives in Canada

6. The vestibulary sytem is responsible for the sense that can tell us what is salty and what is sweet

7.  The scientist thinks that pills, injections and other treatments will disappear because of the use of neuroplasticity

És a megoldások (T= true/igaz és F=false/hamis):

 

1. T

2. T

3. F

4. F

5. T

6. F

7. T

A bejegyzés trackback címe:

https://mctanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr951351572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása